Studio GdB bewijst dat ook tegels een dankbaar grafisch medium zijn.

Mijn lief en ik gaan binnenkort een aantal zaken (laten) aanpakken in ons huis, en in het kader daarvan zijn we regelmatig op zoek naar nieuwe inspiratie. Zo was ik laatst research aan het doen naar keramische tegels om eventueel als spatwand in onze nieuwe keuken te gebruiken. Niet bepaald het meest boeiende onderwerp, maar plots botste ik op de spannendste tegels die ik ooit heb gezien.

Studio GdB is een kleine Nederlandse tegelfabriek gerund door Gilles de Brock en Jaap Giesen. Hun gewaagde kleurcombinaties en maffe patronen maken hun tegels 100% uniek. De meer klassieke, geometrische tegels zijn al de max omdat ze door de kleuren een flinke dosis extra punch krijgen, maar de echte doeltreffers zijn wat mij betreft de tegels met de irreguliere patronen. Ze creëren een grafisch effect dat me nog het meest aan een werk van de (tevens Nederlandse) ontwerper Karel Martens doet denken.

Karel Martens, uit het boek 'Patterns' (2021)

Dat er ook effectief een grafische link is bij Studio GdB verbaasde me dan ook niet. Als je ver genoeg terugscrollt op hun Instagrampagina leer je dat ze behoorlijk edgy grafische kunstenaars zijn die gaandeweg het medium ‘tegel’ hebben ontdekt. Een aantal jaar geleden hebben ze een eigen soort machine gemaakt of gemodificeerd om hun designs op de tegels te kunnen ‘printen’. Klinkt als een behoorlijk digitaal proces, maar mede door het bakken van de tegels krijgen ze in de details toch een analoge, organische feel die ik erg weet te appreciëren. Schrik dus niet als hun tegels binnen (hopelijk) een klein jaar ook in onze keuken te vinden zijn!