27.11.2023

Kopenhagen toont de wereld hoe je stadsgroen intelligent kan inplannen.

Kopenhagen is één van m’n favoriete steden, en misschien wel dé stad waar ik mezelf ooit nog zie wonen. Dat komt vooral doordat Kopenhagen voor een stad relatief klein en overzichtelijk voelt, en omdat er veel aandacht wordt besteed aan openbaar vervoer, fietsinfrastructuur, bouwen op een menselijke schaal, en publiek groen.

En over publiek groen gesproken, er is net een nieuw park geopend in het havengebied van de stad. Door haar industriële verleden kent dat gebied relatief weinig groenzones, maar men heeft nu een braakliggend stuk grond dat naast The Royal Danish Opera lag omgetoverd tot een prachtig nieuw stadspark: The Opera Park.

Het park, ontworpen door het Deense architectenbureau Cobe, combineert twee belangrijke functies: het transformeert een grijze industriële zone tot een aantrekkelijk nieuw park met 6 verschillende tuinen en een café / greenhouse in het midden. Én het biedt 300 ondergrondse parkeerplaatsen aan bezoekers van de opera. Jawel, er zit een volledige parking onder het groen verstopt!

Vanuit designoogpunt zijn er een aantal dingen erg interessant aan de tuin: Zo proberen de tuinarchitecten met kronkelende paadjes de zichtlijnen te breken, om bezoekers zo veel als mogelijk het gevoel te geven dat ze even uit de stad zijn. Ze spelen ook met de hoogte van de bomen: door achteraan het park de hoogste bomen aan te planten krijg je vanaf het water een veel diverser zicht op het groen, en lijkt het park groter dan het in werkelijkheid is.

Het meest opvallende aan heel het project is het café dat zich in het midden bevindt. Met z’n metershoge glazen buitenwand biedt die een ononderbroken 360-gradenzicht op het park en de omgeving. De organische vormen van zowel de buitenkant als het interieur dragen bij tot de rust die het hele project ademt. En binnenin is er ook heel wat groen, want het gebouw doet tevens dienst als greenhouse voor tropische planten.

Vanuit de ondergrondse parking heb je trouwens ook een zicht op die greenhouse, je parkeert je wagen letterlijk rond de koker die licht en groen binnentrekt. Heb je ooit al zo’n parkeergarage gezien? Wat een gedurfd staaltje stadsarchitectuur!