Frydate door Skinn, of hoe enkele simpele rechthoeken mij het water in de mond doen lopen.

Een van mijn favoriete nieuwe brands van afgelopen jaar is van Belgische makelij, en niet alleen omdat frieten er een centrale rol in spelen. De visuele beeldtaal die Skinn voor Frydate (een fancy frituur in Knokke) heeft ontwikkeld is verdomd clever: alles draait rond de beweging die frieten maken wanneer ze net uit het vet komen en nog even worden opgeschud.

Al in het eerste beeld in de case op de website van Skinn zie je ze vliegen — de frieten natuurlijk. Het is een beweging die elke Belg meteen herkent, en ze betekent voor iedereen hetzelfde: tijd voor frietjes! Ik weet niet of het een universeel gevoel is of als het enkel aan mij ligt, maar ik wordt echt blij als ik die vectorfrieten in de lucht vliegen.

Het geniale is dat ze bij Skinn vervolgens deze beweging hebben doorgetrokken tot in de kleinste details: typografie die komt ingeladen, afbeeldingen die op scroll wegdraaien, buttons die tevoorschijn komen, hoverstates, allemaal bewegen ze volgens hetzelfde basisprincipe.

In de tweede aflevering van Re:Design, over de staat van motion design in branding, had ik het ook al over Frydate (luister hier). Kjelle en ik bespreken in die aflevering hoe veel van de meest succesvolle brand designs van de voorbije jaren motion design niet enkel als een achterafje beschouwen, maar als de hoeksteen van de volledige huisstijl.

Denk maar aan wat Collins voor de San Francisco Symphony heeft gedaan, aan het werk van Dumbar voor North Sea Jazz, of aan hoe Koto de brand van Deezer recent heeft laten dansen op de beats van de muziek. Telkens is het motion concept de driver van de hele brand, wat zorgt voor een nieuw soort dynamiek die we pakweg vijf jaar geleden nog niet kenden in brand design.

Koppel daar in het geval van Frydate fotografie aan die doet likkebaarden, kleuren waar je blij van wordt, en hier en daar een vett(ig)e knipoog in de copy, en je hebt een merk dat scoort op alle vlakken!