De sierlijke, vloeiende letterontwerpen van Simon Walker.

Een kleine 15 jaar geleden ontdekte ik via Dribbble het werk van letterontwerper Simon Walker. Ik was in die periode erg gefascineerd door Amerikaans grafisch ontwerp, dat op dat moment werd gedomineerd door nogal een nostalgisch stijltje. Het was het hoogtepunt van Mad Men en mid-century modernism, de tijd waarin het woord ‘hipster’ werd uitgevonden, en waar we collectief begonnen filters op onze foto’s te plakken. Ook in grafisch ontwerp waren grungy tekstuurtjes en vintage lettertypes de dingen die je designs net dat tikkeltje meer gaven, en Simon Walker was hierin een meester. Z’n vroege werk had dan nog een grote invloed op me.

Één van de leuke dingen aan al ruim een decennium lang designers te volgen op het internet is dat je hun werk vaak ook ziet evolueren. Simon Walker is hier een uitstekend voorbeeld van. Als je van beneden naar boven door z’n Dribbble account scrollt zie je de gekartelde lettercontouren plaatsmaken voor vloeiende lijnen, en de grungy zwart/wit designs veranderen in felgekleurde ontwerpen.

Zijn stijl is nog steeds onmiskenbaar Amerikaans, maar veel volwassener dan dik tien jaar terug. Vooral de designs met de sierlijke letters waaruit decoratieve linten ontspruiten kunnen me erg bekoren, en doen me denken aan het werk van Herb Lubalin. Ze hebben een flair die je met slechts een lettertype (meestal) niet kan bereiken, en tonen daarbij ook meteen de meerwaarde die lettering artists toevoegen aan een ontwerp.

Ook de scope van z’n werk is trouwens geëvolueerd, zo leer ik op zijn nieuwe website. Naast logo’s en custom lettering maakt Simon Walker tegenwoordig volledige lettertypes, die hij verkoopt in z’n type foundry Beasts of England. Daar vind je een aantal erg interessante display lettertypes die net als z’n lettering werk een enorme flair uitstralen, en een historische basis hebben zonder oubollig te zijn. Mrs Carter springt er voor mij meteen uit, niet in het minst omdat je niet vaak een ‘omgekeerde’ italic ziet. De volgende keer dat ik iets moet ontwerpen dat een zekere klasse en exclusiviteit moet uitstralen ga ik deze zeker eens proberen!