De tijdloze vruchten en gewassen van illustrator en printmaker Patricia Curtan.

Ik was laatst aan het lezen over Chez Panisse in Berkeley, California; het restaurant van food-activiste Alice Waters dat in de jaren ‘70 en ‘80 de organic farm-to-table movement mee in gang heeft gezet. Toen ik naar de Chez Panisse website surfte was ik instant getroffen door de illustratie van een schaal mandarijnen op de homepagina, dezelfde illustratie die je hierboven ziet.

Al snel kwam ik achter de naam van de illustrator: Patricia Curtan, een Amerikaanse designer en printmaker die decennialang met Alice Waters heeft samengewerkt. Doorheen de jaren heeft ze talloze menu’s, affiches en kookboeken voor Chez Panisse opgeluisterd met haar tekeningen en lino-prints van groenten en fruit. Oh, en ze werkte er blijkbaar ook enige tijd als kok!

De illustraties vallen op door hun gesatureerde, maar tevens spaarzame kleurgebruik. Ze beperkt zich tot de kleuren van haar onderwerpen, wat meestal neerkomt op (verschillende tinten) groen plus een extra steunkleur. De textuur in de kleuren versterkt de organische feel alleen maar, het gevolg van het ambachtelijke drukprocédé.

I gotta say, ik hou enorm van deze illustraties. De rust die ze uitstralen, het kleurgebruik, en de heel objectieve manier van illustreren resoneren om één of andere reden erg bij me. Zeker de vruchten, die dankzij hun vaak fellere kleuren soms echt poppen, vind ik erg leuk. Bovendien voelen de prints, ondanks dat ze intussen 30-40 jaar oud zijn, totaal niet ouderwets, integendeel. Het enige dat uitgesproken 90's voelt zijn de dubbele lijnen die de illustraties kadreren. Fijn trouwens hoe de onderwerpen steeds uit dat kader proberen te breken, het geeft de illustraties nog wat meer ruimtelijkheid.

Ga zeker eens kijken op de site van Patricia Curtan, waar de volledige reeksen groenten en fruit te vinden zijn.