6.1.2024

Ben Newman weet een hoop levendigheid te injecteren in z'n abstract schilderwerk.

Ik volg de Britse illustrator Ben Newman al van sinds de beginjaren van Nobrow, een Londense uitgeverij van illustratieboeken en graphic novels waar hij één van de vaste contributors is. Newman heeft een erg leuke, enthousiaste illustratiestijl waar je snel blij van wordt. Misschien heb je zijn werk al gezien, want onder andere de (fantastische!) educatieve boeken met Professor Astrocat zijn in het Nederlands vertaald.

Nu, deze post gaat niet over zijn illustraties. Sinds 2022 begeeft hij zich in nieuwe creatieve regionen, en schildert hij enorm leuke abstracte werkjes op houten panelen. Die zijn vervolgens vaak in stukken gezaagd en terug samen gepuzzeld, wat voor een interessante extra dimensie zorgt in het verder tweedimensionale oppervlak.

Eerst verschenen er op Newman z’n Instagram relatief drukke composities van cirkels en andere geometrische vormen (zoals hierboven), maar er duiken de laatste tijd ook steeds vaker meer eenvoudige composities waar ik erg mee vibe. Hier onder staan enkele van m'n favoriete stukken.

Er zit een bepaalde spanning in de textuur en de lijnen die ik nog niet vaak in ander abstract werk heb gezien, en ondanks dat het niet om illustratief werk gaat voel je dat er wel een bepaald ‘leven’ in schuilt. En het kleurgebruik is natuurlijk fantastisch, zoals we gewoon zijn in z’n illustraties.

Oh by the way, er zijn enkele werken te koop in z’n online shop! Als ik niet met verbouwingen in m’n hoofd zat had ik me waarschijnlijk al laten verleiden om eentje te kopen voor in ons huis of op kantoor… One day.