Ami Ami branding door Wedge — Drink outside the box.

Je zal me niet snel betrappen met een doos wijn in mijn handen (een mooie fles is toch altijd een pak eleganter), maar als ik hier in de winkel het merk Ami Ami zou zien liggen zou ik op z’n minst even twijfelen. De branding en verpakkingen, ontworpen door Wedge, zijn namelijk volledig mijn ding. Opgewekt, eenvoudig, en een zekere je-ne-sais-quoi die meteen aanspreekt.

Ook de enthousiaste mascottes vind ik een schot in de roos. Mascottes zijn sowieso een ondergewaardeerde brand asset als je het mij vraagt, en het is fijn om eens een merk in deze productcategorie er zo hard te zien op inzetten. Ze voegen een instant dosis fun toe aan de brand, ook al worden ze op de verpakking enkel achteraan gebruikt.

Bij Wedge kennen ze trouwens hun pappenheimers: de mascotte en typografie doen me meteen denken aan de Dubonnet reclame die Cassandre in de jaren ‘30 heeft ontworpen. Een klassieker die in alle ‘History of Graphic Design’-boeken staat, en hier duidelijk (met succes!) als inspiratie heeft gediend.

Dubonnet affiche door A.M. Cassandre, Parijs 1934

Mocht je je trouwens (net als ik) afvragen of het wel lekkere wijn is: de recensies die ik vind zijn alvast positief. Dat had ik op het eerste zicht niet verwacht, en niet enkel omwille van de kartonnen dozen. Ook het feit dat je enkel kan kiezen tussen “rood” of “wit”, en dat zelfs de soort druiven of smaakomschrijving niet op de verpakking vermeld lijken te staan deden me vrezen dat het naar, tja, kartonwijn zou smaken. Maar niet dus!

PS: ze halen bij Ami Ami trouwens een goed argument aan om kartonnen dozen boven een fles te kiezen: het kost zo’n 50% minder CO2 om wijn in dozen te verschepen van Frankrijk naar de USA. Ja santé!