5.12.2023

19 Waterloo Street te Sydney, een buitengewoon huis door het Australische SJB.

Ik ben een grafisch ontwerper met een lichte voorkeur voor kleurrijke, eerder quirky designs die niet al te complex zijn, en vooral een flinke dosis fun uitstralen. Dit gebouw in Sydney, ontworpen door de Australische studio SJB, beantwoordt met verve aan al die criteria, dus natuurlijk moest ik het hier even delen.

19 Waterloo Street ziet er uit als een gebouw dat is samengesteld door een generatieve A.I. dat nog niet 100% begrijpt uit welke elementen een huis hoort te bestaan. Maar schijn bedriegt. Zo lijkt de gevel op het eerste zicht onrustig, maar als je wat langer kijkt zie je allerlei verbanden ontstaan tussen de verschillende ramen, deuren en details. Ook de verschillende soorten gevelsteen en andere materialen vormen een geheel dat schijnbaar niet zou horen te werken, maar het om één of andere manier wel doet. Het moet een delicate ontwerpoefening zijn geweest, want iets vooruitstrevend als dit verschijnt geheid op de Australische variant van Ugly Belgian Houses als je er ook maar 5% naast zit.

Let op hoe het keukenraam communiceert met het gebouw aan de overkant van de straat.

Eens binnen maakt de gestructureerde chaos van de gevel plaats voor rust en orde. Door de beperkte oppervlakte zijn de ruimtes vrij klein, maar de architecten hebben van elke vierkante meter het beste proberen maken. Strategisch geplaatste ramen, spiegels en kunst doen de ruimtes grote ogen dan ze werkelijk zijn, en de kleuren in het interieur zijn perfect op elkaar afgestemd.

De badkamer verdient een speciale vermelding. De ronde skylight met er onder de gigantische monstera, de steen en de geglazuurde tegels, de twin shower, … Waw